Boğazkent

Serik ilçesine bağlı sahil mahallesidir. Antalya merkeze göre 50 km. doğuda yer alır. En doğusunda Köprüçay Çayı vardır. Boğazkent deniz kıyısında sahil ekosistemi ve Köprüçay ile önemli kuş yaşam alanlarının oluşmasını sağlamaktadır. Boğazkent iç kesimlerinde akan küçük dereler ve düz çayırlıklarda bu çeşitliliği arttırmaktadır. Boğazkent’te aktif olarak Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaardıç tarafından kuş halkalama istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyon sayesinde hem bilimsel veriler toplanmakta hem de öğrencilere farkındalık eğitimleri verilmektedir. Boğazkent göç eden türlerin uğradığı bir alan özelliği taşımaktadır. Özellikle ilkbahar göçünde Boğazkent habitatları göçten gelmiş kuşlarla dolar. Havaların ısınmaya başladığı haziran ayına kadar farklı türler değişmeli olarak Boğazkent’te bulunan habitatları kullanır. Kuyrukkakanlar, sahil kumluğunu, makilik alanları ve çayırlık alanları kullanır. Kıyı kuşları sahili ve iç kesimde bulunan sulak alanları kullanır. Alandaki makilikler, sahil ve çayırlık alanlar Boğazkent’in en önemli habitatlarını barındırır.

Kuş türleri:

Boğazkent’te eBird.org kayıtlarına göre 235 kuş türü kayıt altına alındı (Ek 2). Bu sayı ile Antalya’nın en fazla kuş türü görülen alanıdır. Keşiş kuyrukkakanı (Oenanthe monacha) gibi birçok türün ülkemizde ilk kaydının alındığı yerdir.

Sahildeki çalılar üzerinde avladığı hayvan ile beslenen bir Atmaca (Accipiter nisus). Boğazkent © Gökçe Coşkun

Çeltikçi (Plegadis falcinellus) sürüsü, Boğazkent © Gökçe Coşkun

Tehdit faktörleri:

-Habitat kaybı
-İnsan baskısı
-Kirlilik
-Kaçak avcılık

Boğazkent’te en önemli tehdit; habitat kaybının giderek artmasıdır. Sahildekihabitatın bozularak arazinin değiştirilmesi ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Boğazkent-Belek sınırında bulunan sahile yürüyüş yolu ve halk plajının yapılması ile sahilde bulunan habitat tamamen yok edilmiştir. Kumluk sahil ve bitki örtüsü yok edilerek yerine çim ekilmiştir. Alanda bulunan küçük sulak alan kurutulmuştur. Alanda yukarıda sayılan önemli kuş türlerinin hepsi görülmekte ve keşiş kuyrukkakanın ilk kaydı bu alanda alınmıştır.

Köprüçay’ın Akdeniz ile buluştuğu kıyıda ise kumluk alana araçla giriş serbesttir. Bu kısımda yapılmış balıkçı barınağı ve izinsiz birçok barınak bulunmaktadır. Bu yapılar drone çekimi ile görüntülenmiştir. Bu alanlarda yoğun çevre kirliliği söz konusudur. Yakın kesimdeki 5 yıldızlı oteller bu kıyı içerisine kumluk alan üzerine çim ekip, sahili işgal etmektedir.

Boğazkent içerisinde yer alan çayırlık ve sulak alanlar çevresinde insan faaliyetleri çok fazladır. İnsan faaliyetleri sebebi ile kuşlar strese girmekte ve habitatlarını kullanamamaktadır. Bu strese en fazla neden olan ise her sazlık arasında olta balıkçılığı yapan insanlardır. Bu insanlar çayırlık alanlarda araçları ile gezmeleri ve alanda sürekli bulunmaları nedeniyle, mahmuzlu kızkuşu (Vanellus spinosus) gibi türlerin üreme alanlarına zarar vermekte ve kuşları strese sokmaktadır (Dickens & Bentley, 2014).

Boğazkent’te kaçak avcılık ile de sürekli karşılaşılmaktadır.

Yapılması gerekenler:

– Boğazkent sınırları içerisinde yerel halk ve Serik Belediyesi biyoçeşitlilik konusunda bilinçlendirilmelidir. Serik Belediyesi’nin Boğazkent’te ekolojik restorasyona önem göstermesi ve kuşların habitatlarının kaybolmasına engel olmalıdır. Daha önce yapılan projelerle yok olan alanlar tekrar doğaya kazandırılmalıdır. Yasa dışı yapılaşma gösteren Köprüçay kıyısındaki barakalar kaldırılmalıdır. Sulak alanlar ve bataklıklar korunmalı, imara açılmamalıdır. Bataklıklarda bulunan sinek sorunu ile biyolojik mücadele yöntemleri izlenebilir (Yarasa evleri vs.).

-İnsanların çevreyi kirletmesinin önüne geçmek için denetimler ve temizlikler arttırılmalı. Özellikle başı boş bırakılmış alanlara izinsiz insan girişi engellenmelidir. Çevreye zarar veren ve kirleten kişilere cezai işlemler uygulanmalıdır.

  • -Yetkili kurumlar, kuşların yoğunluk gösterdiği alanlarda bilgilendirici ve uyarıcı tabelalar konumlandırmalıdır.
  • -Kaçak avcılık denetimleri arttırılmalıdır.
  • -Ekolojik turizm faaliyetleri yapılabilir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir