Canon RF 800mm F/11 ve 600mm F/11 Lensler Hakkında

Canon aynasız sisteme geçişinde farklı hamleler yaparak ilerliyor. Özellikle aynasız sistem için çıkardığı yeni tele prime lenslerinin eşi benzeri pek yok. Yüksek diyafram, yüksek odak uzunluğu 🙂


Canon’un RF sistem (aynasız gövdeler) için Canon RF 600mm f/11 ve Canon RF 800mm f/11 lenslerini tanıtıp satışına başladı. Ancak bu lenslerin yaban hayatı fotoğrafçıları için neler getireceği merak konusu.


Evet f/11 sabit diyaframa sahipler. F/11’i duyunca hemen uzaklaşma eğilimi içine geçmiş olabilirsiniz ancak 600mm ve 800mm için f/11 kullanmak ve yeni DO optikler sayesinde boyutu ve ağırlığı çok çok azaltmış.

Peki bu lensler gerçekten yaban hayatı fotoğrafçıları tarafından benimsenir ve kullanılır mı?


Bu sorunun cevabını şu an vermek biraz zor. Ancak denemeden ve pratikliğe dökmeden durumu değerlendirdiğimiz de benimsenmeme ihtimali yüksek görünüyor. Ama neden ?


F/11 Diyafram.


Yaban hayatı fotoğrafları çekenler bilir, her ışık koşulunda çekim yapmanız mümkün oluyor. Bunlar içinde en zorlayıcı ve aksiyon dolu olanları ise düşük ışık koşullarında meydana geliyor. Bu zamanlarda sizi f/11 diyafram zorlayacaktır. Evet aynasız sistemler ile iso performansı çok iyi hal aldı ancak f/11’de bazı durumlarda zorlanma yaşanabileceğini düşünüyorum. Kendi çekimlerimi düşündüğümde bugüne kadar f/11 de kuş fotoğrafı çektiğimi hiç hatırlamıyorum. 800mm için f/11 mi yoksa 400mm f/5.6 mı diye sorsalar terciğim 400 den yana olur. Sadece aynasız sistemler ile sensör teknolojisi gelişmedi. Lensler yenilendi. Resolotion değerleri arttı, içerlerinde kullanılan cam optiklerin kalitesi ve özel optiklerin sayısı arttı. Bu sayede yeni çıkmış zoom tele lens ile (örn: 100-400 veya 150-600) düşük diyaframlarda (f/5.6 – f/6.3) keskin, bozulma oluşmamış fotoğraflar alabiliyorsunuz. Hatta aynasız sistem sayesinde bu zoom lenslerde Teleconverter takmanız da mümkün. Az kayıplarla 100-400mm bir lensi 140-560mm, 200-600mm bir lensi 280-840mm olarak kullanmanız mümkün oluyor. Bu kadar yüksek odak uzaklıklarınında gerekliliğini düşünmek lazım. Yaban hayatı fotoğrafı çeken birisiyseniz size 400 – 600mm arası odak uzaklıklarının çok fazlasıyla yettiğini biliyorsunuzdur.


Bana ilginç gelen diğer bir kısımda lensleri kullanmak için uzatmanız gerekmesi. Prime lens ancak bir zoom halkası gibi uzatıp kullanıyorsunuz. Bu durum estetik açıdan kötü olmuş ve aklıma içeriye toz vs girmesi konusunda düşünceler meydana getirdi. Çok sorun oluşturan durum değil ama gözüme takıldı .


Evet bu yeni lensler tüm yaban hayatı alışkanlıklarını ve tarzını değiştirebilecek mi? zamanla göreceğiz. Bana kalırsa 500mm f/5.6 gibi DO optikler kullanan objektifler ancak bu yarışa yön verebileceği.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir