Fujifilm XF 150-600mm İnceleme

Fujifilm’in telefoto zoom lensi FUJINON XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR’ü arazide test etme imkanı elde ettim. Son 3 yıldır Fujifilm X-T3/X-T4 gövdeleri xf 100-400 mm lens ile kullanıyorum. Fujifilm lens ailesi yaban hayatı/aksiyon alanlarında eksiklikler barındırıyor. Bu eksikliği gidermek için Fujifilm ilk olarak XF 150-600mm lensini çıkardı. Peki bu lens bu eksikliği giderebiliyor mu? Gelin birlikte bakalım.

FUJINON XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR

Her lensin hitap edeceği insanlar vardır. Kimisi ağır lens taşımayı sever kimisi hafif. Ondan dolayı ben burada kendi deneyimlerim ve tercihlerime göre sizlere bir sonuç sunmayı düşünüyorum. Ben genel olarak tercihim zoom ve hafif lensler olmakta. Taşınabilirlik benim için önemli.

Fiziksel Yapısı:

Fujifilm XF 150-600mm’e dışarıdan baktığınızda ilk olarak gümüş/beyaz rengi dikkat çekiyor. Bu yapı parasoley kısmında siyah olarak tercih edilmiş. Lensin beyaz olması özellikle dış çekimler sırasında ısınmasını azaltacaktır. Ancak neden parasoley siyah tercih edildiğini anlamadım. İnceleme videomda bahsettiğim gibi parasoley beyaz olup uç kısmında Fujifilm yeşili olsaydı çok güzel olurdu.

Bunun dışında üzerinde fonksiyon tuşları bulunmakta. Bunlara istediğiniz fonksiyonları atayabiliyorsunuz.

Fujifilm’in diğer lenslerinde de gördüğümüz gibi diyafram halkası bulunmakta. Ancak ilk başta bu halkayı istemsizce değiştirdiğim oldu. Alışmak gerekiyor.

Fujifilm XF 150-600mm netleme yaparken ve odak uzaklığını değiştirirken fiziksel olarak boyutu değişmiyor. Bu en sevdiğim özelliklerinden birisi oldu.

Büyük bir tripod ayağına sahip. Bu ayağı yandaki vida sayesinde gevşetip üst kısma alabiliyorsunuz. Bu sayede elle tutup taşıyabiliyorsunuz. Özellikle bu tür büyük lensleri sadece gövdeden tutup taşımamak gerektiğinden size oldukça kolaylık sağlamakta. Bunun yanında lens üzerinde askı takmak için yerlerde bulunuyor. Bu iyi düşünülmüş özelliklerden. Burada eleştirebileceğim tek özellik tripod ayağını üst kısma aldığınızda, vida aşağıya denk gelmekte. Bu nedenle lensi ve gövdeyi bir yere koyduğunuzda direkt olarak düz şekilde yere oturmuyor. Sürekli kullanımda vida burada hasar alabilir.

Ağırlık ve Boyut:

Fujifilm xf 150-600mm ağırlığı 1605 gram. Bu odak aralığına sahip lensler arasında en hafifi. Peki pratikte bu durum nasıl? Dışarıdan baktığınızda oldukça ağır bir izlenim bırakıyor. Ama lensi elinize aldığınızda hafifliği fark ediyorsunuz. Benim gibi tripod kullanmadan çekim yapan, yürüyüş ve tırmanışlar gerçekleştiren birisi için büyük avantaj. Elde uçar kuş fotoğraflarını uzun süre çekebilirsiniz. Sizi yormuyor. Boyut olarak uzayıp kısalmadığı için kontrolü daha iyi. Ağırlığın ve boyutun az olmasını 600mm’de en düşük f/8 diyaframa sahip olması neden olmakta.

Bokeh Kalitesi:

Bokeh kalitesi beklediğimin üzerinde performans verdi. Arka planı çözümleme ve renk geçişleri oldukça başarılı. Karışık ortamlarda çekilen fotoğraflarda gözü yoran bir bokeh sunmamakta. Özellikle ışık hareleri 600mm f/8’de yuvarlak ve orta noktası aydınlık. Bu tip zoom lenslerde genelde harelerin orta noktasında gölgelenme oluştuğunu görürüz.

Diyafram Aralığı:

Fujifilm XF 150-600 mm lensin en fazla konuşulan kısmı diyafram aralığı oldu. Lens 150mm f/5.6 – 600mm f/8 en düşük diyafram değerlerine sahip. Özellikle lensin 600mm’de f/8 gibi bir diyafra değeri ile başlanması kullanıcılarda büyük soru işaretleri meydana getirdi. Yüksek diyafram daha fazla ışığa ihtiyaç anlamına gelmekte. Diyaframın yükselmesi ile oluşan görüntüde bokeh kaliteside düşmekte. Bunların haricinden en düşük diyafram değerlerinde her zaman keskinlik biraz düşük olur. Peki bu durum gerçektede böyle mi?

600mm’de diyaframın f/8’den başlaması benim için dezavantaj. Ama bu sayede hafiflik ve boyuttan avantaj sağlamakta. Bu konuda yaklaşık 400-500 gram avantaj yerine f/6.3 diyaframı tercih edebilirdim. Işık konusunda alacakaranlık çekimleri hariç lens çok sıkıntı yaratmıyor. Yeni Fujifilm X-H2s gövdenin ISO performası sayesinde 1600 değerlerinde rahat çekimler yapabiliyorsunuz. 3200’de bile detay kaybetmeden az noise oluşan görüntüler meydana geliyor. Işığın az olduğu aksiyon fotoğraflarında sorun çıkabilir. Ama ışığın az olması demek fotoğrafın göze hitap etmesinin önüne geçebilmekte. Bunu fotoğraf çekim alışkanlıklarınıza göre değerlendirmelisiniz.

Fujifilm XF 150-600mm’in f/8’de bokeh kalitesi ise beklediğimin üzerinde. Bunun için yüksek kaliteli cam ekipmanlar kullanılmış. 4 adet Super ED ve 3 adet ED optik elemanları barındıran lens ışık kırılmalarının önüne geçmekte. Bu optik elemanları yüksek kaliteli prime lenslerde bile görmüyoruz. Bu optik elemanlar ışık saçılmarının dışında keskinliği de arttırmaktadır.

Bildiğiniz gibi diyafram değeri arttığı zaman net alan artmaktadır. Bu bilgiyi özellikle kuşlara yaklaşıp yakından çekim yaparken çok kullanırız. Kuş yakınsa ve gözüne netlemişsek diyafram değerini yükseltiriz. F/7.1 – f/8 gibi değerlerde çekim yaparız. Bu sayede gözüne netlediğimiz kuşun kanatlarıda net olarak çıkar. Bu açıdan XF 150-600mm’yi değerlendirdiğimizde dezavantaj olarak görülmemekte.

Keskinlik:

Fujifilm XF 150-600mm lens en düşük diyafram değeri f/8’de bile oldukça keskin. F/8’de çekmiş olduğum fotoğrafların hepsi kullanabilir keskinlikteydi. Kısaca bu lensi alıp 600mm f/8 değerlerinde rahatlıkla fotoğraf çekebilirsiniz.

Netleme hızı:

Fujifilm XF 150-600mm hem X-H2s hem de X-T4 ile oldukça hızlı netleme yapmakta. X-H2s’in yeni obje takibi sistemi ile tam uyumlu olarak çalışıyor. Hız konusunda hiçbir sorun yaşayacağınızı sanmam.

Özet değerlendirme:

Her kullanıcı kendi ihtiyaçlarına göre tercih yapmalı. Onun için bu lens iyi veya kötü demek doğru değil. Burada sizlere kısa kullanım tecrübelerimi aktardım. Bunlara göre karar verecek olan sizsiniz.

Avantaj ve dezavantajları:

Avantajları:

+İçten netleme mekanizması
+AF hızı
+Fonksiyon tuşları
+Keskinlik
+Ağırlık
+Su ve toza dayanıklı

Dezavantajları:

-600mm en düşük diyafram f/8

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir