Kedi mi ? Köpek mi ?

           Kedi mi Yoksa Köpek mi ? Neden köpek ? Neden kedi ? Kedi bakımı Köpek bakı mı ? Kedi ve köpeklerin dünyasına girmeden önce karar aşamasında tercihinize yardımcı olabilecek bir yazı. Tercih kısmından önce bilinmesi gereken bazı bilgilerde içermektedir. Direk olarak tercih kısmı ile ilgilenmek istiyorsanız en alta inebilirsiniz.
          Çoğumuz sosyalleşmek sosyal bir ortamda bulunmaktan mutlu oluruz. Bu ortamın sadece insanlardan oluşacağını düşünenler en başta kaybediyorlar. Çünkü nasıl doğa da düzen tüm canlılar ile birlikte hareket ediyorsa, bizlerde bu doğanın parçası olarak sadece kendimizi görmemeliyiz.

İnsanların yerleşik hayata geçmeleri ile onlara eşlik eden hayvanlar oldu. ilk evcilleştiren hayvanlardan olan köpek insanların tarihi boyunca hep yanında , insan dostu oldu. Kedilerde aynı şekilde insanların yaşam alanlarında sürekli olarak yer edindiler. Onlar bir gemide , bir evde , bir çiftlikte kendilerine yer buldular. Bu ilişkiler ilk başlarda karşılıklı fayda ile başladı. Köpekler insanların yanında kendilerini, çevrelerini ve hayvanlarını korumak için bulundurdular. Bu ilişkiler dışarıdan bakıldığı gibi çıkar ilişkisinden çok minnet ve daha da doğrusu bir dostluk şeklinde devam etti. Kediler içinse durum benzer bir şekilde ilerleyiş gösterdi. İnsanlar özellikle yerleşik hayata geçmeleri buna bağlı şehirleşmenin artması yaşam alanlarında insan ve insan besinlerine zarar verecek fare, yılan, akrep gibi canlılarla karşı karşıya kalmalarına yol açtı. Bu canlılar ile biyolojik mücadele için kedileri beslediler. Kediler evlerde hatta yük gemilerinde bile beslenmeye devam etti.

Bir insan başka bir insandan nefret edebilir, arkasından konuşabilir, ancak bir köpek ve kedi için bunu asla yapmaz. Onlardan bir kötülük gelmeyeceğini bilir. Günümüzde kentleşmenin artması hızlı bir yaşama maruz kalmamız bizleri oldukça sosyallikten uzaklaştırdı. Kedi ve köpekler oluşan bu boşluğu çok iyi doldurdular. Çünkü onlar bizlere tarifsiz bir sevgiyi verebilmektedirler. Bu Sadece yalnızlıktan doğan bir arkadaşlık değil,Sevgi ve mutluluğun çektiği bir arkadaşlıktır.
Kısaca ; Bir veteriner hekim olmanın yanında hayatım boyunca bir çok köpeğe arkadaşlık ettim, bir çok kediye baktık. Şu anda Tina (köpek) ve Behzat(kedi) ile beraber devam ediyorum. ( Bahçemizde ayrıca karadul, gümüş, memoli, sıddıka, benek, de ev sahipliği yapıyoruz.)

Köpekler 🙂

        Onların ismi geçince hemen her yerden duyarsınız ‘sadıktırlar’ sözünü. Evet öyledirler. Sadık oldukları kadar da tam bir dostturlar. Acınızı, mutluluğusunuz anlarlar. Onlar gözleri ile konuşurlar. Tam bir insan bebeği gibidir onlarda. Siz onlara ne verirseniz onlarda size onu verir. Bakışları sadece bütün stresinizi alır.

Kediler 🙂
        Kediler için biz insanlar epey kötü söz söylemişizdir. Kedi deyince hemen akıllara kötü karakterler içeren sözler gelmekte. Biz onları kendimize benzetip insan yerine koyarsak olacağı bu. Nasıl hepimizin birer hayatı ve alışkanlıkları varsa. Kedilerinde doğasına özgü davranışları vardır. Yemek için bin takla atınca ona sinsi diyen bizler acaba tüm dünya ya şöyle uzaklaşıp baksak. Biz insanlar neyiz peki ? Kedileri anlatmak en zor kısım bence. İnsanların kedilere kedi tüylerine olan antipatileri oldukça yüksek. Fakat bu durum son zamanlarda giderek azalmaya başladı. Özellikle hiç sevmeyen insanlara çocukları bir kedi getirdiğinde bir haftada onların düşünceleri tamamen değiştiğine şahit oldum. Benimde hissettiğim ve tüm kedi sahipleri gibi kedilerin ayrı bir çekim alanları bulunmakta. Ne kadar sizi iplemeseler de sizi kendilerine bağlıyorlar. Agresif bir kediye yaklaşmak agresif bir köpeğe yaklaşmaktan oldukça zor bir durum olabilse de kedi dünyasının içerisinde kendinizi bulunca tüm düşünceleriniz değişiyor.

 

        Eğer yanımıza bir dost arıyorsak ve ikilim de kaldı isek işimiz biraz zor. Çünkü unutmayalım ki bir eşya almıyorsunuz bir canlıyı dost ediniyorsunuz. İlk olarak kafanızda bunu çözümlemeniz gerekmekte. Çünkü küçük yaştaki bireyler sizlerin onlara olan yaklaşımınızı örnek alacaklardır. Siz onlara eşya gibi davranırsanız bu bizim ilerideki geleceğimizi oluşturacağını unutmamamız gerekmekte. Bizler nasıl birer birey isek onlarda aynı şekilde birer bireydirler.
Seçim konusunda ikinci önemli kısımda sizin hangisini daha çok sevdiğiniz veya sizin hangisi ile daha çok rahat edeceğiniz değil. Asıl olarak kedi veya köpeğin hangisinin sizin yanında rahat edeceğidir. En çok karşılaştığım durum maalesef ki bu. Bizler onları yanımıza alırken acaba hangisine daha az emek harcarım, hangisi ile daha rahat ederim şeklinde sorularla karşılaşıyoruz. Ne yazık ki bu soruları soruyorsanız ilk olarak bu duruma bir çözüm getirmelisiniz. Çünkü siz onlara gerekli imkan ve emeği sağlamayacaksınız bu durum onlar için kölelikten öteye geçemez.
|||Tercih kısmı ||||
Ben bir köpek istiyorum !!!

           Ben yavru bir köpeğin bakımlarının üstesinden gelirim. Aşıları bitene kadar dışarı çıkarmam tuvalet eğitimini sağlayana kadar etrafın kirlenmesi ile başa çıkarım, altı aylığa kadar onunla bire bir ilgilenir, ona köpek psikolojisiyle yaklaşırım.Büyüdüğünde günde en az iki kere dışarı çıkarırım, Beslenmesi için gerekli öğünleri sağlarım.Sürekli olarak uzun seyahatlere çıkmam gerekmez. Bir yere gidecek olsam da onuda götürürüm. Ben onunla dağlara denizlere giderim, birlikte oldukça büyük vakit harcarım. Beni dinlemesinden bana sadık olmasından mutluluk duyarım.iş yaşamım şuan ve gelecekte ona gösterdiğim ilginin azalmasına neden olmaz.

         Düzenli olarak Tüy, Göz, Kulak bakımlarını temizlikleri ile ilgilenirim.

İzlediğim filmler ve çevremde gördüğüm köpeklerin sevgisi ve insanlarla olan arkadaşlıkları beni çok etkiledi. Benim dostum köpeğimin de o şekilde olabilmesi için ona büyük emek harcayacağımı biliyorum.Onun tuvalet ihtiyaçlarını düzenli aksatmadan yaptıracağım.Beslenmesine dikkat edeceğim.

       Diyorsanız siz bir köpek ile dostluğa hazırsınız demektir.
Eğer bu kriterler biraz size uzak kaldı ise üzülmeyin birde Kedi ye göz atın.
Ben bir kedi istiyorum !!!

           Benim sakin ve sıcak bir Evim var. Kedilerin kimisinin az kimisinin çok döktüğü kılları benim için problem değil. Evde onun enerjisini alabilecek oyunlar oynayabilirim. Gündüzleri çalışıyorum ve akşamları geldiğimde ona az da olsa vaktimi ayırabilirim.Tuvaletini düzenli olarak temizlerim. En fazla 1 hafta onu evde tek başına bırakabilirim. Daha uzun süreler olur ise bir tanıdığımın onunla ilgilenmesini sağlayabilirim. İki şehir arasında gidip geliyorum ve onu seyahatimde yanımda kolay bir şekilde götürebilirim. Evin en konforlu koltuklarında yatmasında bir sorun yok.Bazı eşyalara zarar verebilir fakat sorun değil.Düzenli olarak Tüy, Göz, Kulak bakımlarını temizlikleri ile ilgilenirim.Beslenmesine dikkat edeceğim.
Diyorsanız bir kedi ile dostluğa hazırsınız demektir.
          İki birey içinde değişmeyen belli başlı beslenme, barınma ve stresten uzak bir ortamı onlar için sağlamalısınız. Unutmayalım ki sizler onlara ne verirseniz onlarda size onu vereceklerdir. Onun için hiç bir zaman aklımızdan çıkarmayalım onlarda bizler gibi bir yaşam içerisindeler ve bizler onların sahibi değil sadece birer dostuyuz.
Veteriner Hekim
Gökçe Coşkun
gokcecoskun@mail.com
2017

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir