Yanıbaşımızdaki Falezler

Antalya eşsiz doğal güzellikleri ile herkesin ilgisini çeker. Dağlardan denize kadar onlarca farklı yaşam alanı ve canlı ile karşılaşırsınız. Kimileri sadece bu kente özgü endemik türlerdir. Ancak tüm bu doğal zenginliği göz ardı edip doğaya can çekiştiriyoruz. Nasıl mı? Yanlış şehirleşme ile.

Falezler bu doğal zenginliklerimizden bir tanesi. Hem falez yapısının estetik güzelliği ve farklılığı hem de üzerinde yaşayan canlıları buranın değerini göstermektedir. Antalya’da kıyı şeridi boyunca 17 km uzunluğunda ve 30 m yüksekliğinde, oldukça dik yamaçlı falezler bulunmaktadır. Falezler bitkilerden, sürüngenlere, kuşlardan, memelilere kadar bir çok canlıya ev sahipliği yapar. Bitki örtüsü olarak kazmofit denilen kaya vejetasyonu, maki ve frigana vejatasyonu yayılış gösterir. Memeli türlerinden yarasalar falezler üzerinde bulunan mağaraları sığınak olarak kullanır. Bu mağaralarda mısır meyve yarasası ve büyük nalburunlu yarasaları görebiliriz. Diğer önemli memeli türü ise akdeniz fokudur. Akdeniz foku Dünya’da ortalama 500 adet bulunmaktadır. Bu denli az sayıda bulunan akdeniz fokuna ev sahipliği yapan az sayıda kentten biri Antalya’dır. Yuvaları falezlerin altında bulunan mağaralardır. Eski yat limanı çevresinde 3-4 yuva olduğu biliniyor. 5 sene önce bu yuvalarda yaşayan bir tanesini yat limanında görmüş oldukça heyecanlanmıştım.

Antalya kuşların göç rotası üzerinde yer alır. Göç eden kuşlar Antalya’da konaklar veya üremelerini gerçekleştirir. Antalya’da görülebilen 310’nun üzerinde kuşun farklı yaşam alanları vardır. Bu alanlar şehir merkezinde oldukça azalış gösterir. Bu sebeple gelen kuşlar sınırlı alanlarda dinlenir veya ürer. Şehir merkezinde kalmış bu küçük alanlar bu nedenle çok değerlidir. Bu alanlardan biri falezler ve üst kısmında bulunan makiliklerdir. Göçle denizi aşan ötleğen, kamışçın, mukallit gibi ötücü kuşlar ilk olarak falezlerin üzerinde bulunan makiliklere sığınır. Bunun dışında deniz kıyısını takip eden kuşlar yine bu makilikleri kullanır. Falezler içerisinde yer alan mağaralar sadece yarasalara değil, gökdoğan gibi dünyanın en yüksek hıza ulaşan yırtıcısına da ev olmaktadır. Dört mevsim boyunca falezlerde yuvalama davranışı gösterir. Bunun dışında kaya kırlangıçları da falezleri yuva olarak kullanır. Normalde bildiğimiz gibi kırlangıçlar göç eder. Ancak falezlerde bir grup kaya kırlangıcı yıl boyunca kalmaktadır. Göçle gelen kuşlar içerisinde en ilginç kayıt duvar tırmaşık kuşu olmuştur. Falezler onun yaşam alanına çok uygun olmasına rağmen normalde 1500 metre rakım altında çok bulunmazlar. Kış döneminde falezler boyunca dolaşıp, mağaralarda konaklar ve havaların ısınması ile yüksek kesimlere gider. Bu canlılar sadece bir kısmı. Bunlar dışında sürüngenler ve böceklerde bulunmakta. Özellikle sürüngen konusunda Antalya endemizimin en fazla olduğu bölge.

Binlerce insanın üzerinde yürüdüğü, piknik yaptığı ve fotoğraf çekindiği bu alanı ne yazık ki bu değerlerle bilmiyoruz. Her gün yanından geçtiğimiz ancak hiç farkında olmadığımız nice güzel değerlere sahibiz. Antalya bu değerlerin cenneti desek yanılmayız. Bu alanlarda bizlerden daha önce yaşamını sürdüren canlıların evlerine saygı duymak bizim asıl görevimiz olmalı. Bu canlı çeşitliliği bizim asıl değerimiz ve reklam yüzümüz olmalı.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir