Yaşadığımız Yerin Değeri ?

Yaşadığımız yerin değerini ne ile ölçebiliriz ? Örneğin ana yola yakın olması mı ? AVM ye mi ? Kafelere Restorantlara mı ? En değerlisi hangisi ?

 

Elbet maddi konularda bunlar değer taşır. Ama yaşam bizim bu cansız çevremizden ibaret değil. Bizim için buraları yaşanmaya değer kılan diğer canlılarda var. Yaşadığımız çevrede acaba daha başka hangi canlılar var ? Bizler gibi burayı tercih etmiş, bizim gibi denizin kokusunu içine çeken, çamların gölgesinde dolaşan ve torosların zirvesinden çıkan suyu doya doya içen başka canlılar da var. Bu canlılar dünya dışından da gelmediler belki bizler buraya yerleşmeden öncede buradaydılar. Belki her bahar gelip sizin evinizin önündeki ağaçta yuva yapıyor ve tekrar kanat çırpıp gidiyordu. Peki hala bizler gibi buralarda yaşayanlar yok mu ?

Antalya da yaşıyor olmaktan hep mutlu oldum. Deniz, kum , yaz ayları olduğundan değil burasının mükemmel doğasına, burada yaşayan bitkilerin ve hayvanların çeşitliliğinden mutlu oldum. Hani diyorsunuz ya şehirin kargaşasından kurtulup dağlara, ormanlara atalım kendimizi diye. İşte oralarda yaşayanlar size tehlike değil huzur veriyor.

 

Peki biz nasıl bir yerde yaşıyoruz ?

Antalya da 334 kuş türü gözlemlenmiş.(eBird verileri) Bu sayı ile Türkiye de dördüncü sıradayız. Her bahar ayında bir çok ender tür göç sırasında Antalya ya uğrayabiliyor. Biz neler yapıyoruz geldikleri alanlara halı saha, otel, bina dikiyor, sulak alanlarını ıslah ediyoruz.

 

Memeliler peki ? Bir zamanlar anadolu leoparı haberlerinin sürekli olarak duyulduğu Antalya şimdi ne durumda ? Memelilerin kolay şekilde av olmasına rağmen hala vaşaklar, karakulaklar, ala geyikler koşmaya devam ediyor.

Kar Serçesi

Ve bana göre en göz ardı edinilen kurbağa ve sürüngenler. Bizlere önyargılı düşman olarak gösterilenler. Ama bilmelisiniz ki onlar bu kenti bizden daha çok seviyorlar. Antalya da 60 civarında herptil tür yaşamakta. Biyoçeşitlilik olarak Şanlı Urfa dan sonra ikinci sırada bulunuyor. Bunlar yeterli değil mi? Herptiller bakımından Türkiye de en çok endemizm gösteren il Antalya. Toroslarda bulunan Anadolu Engereği, Antalya Kertenkelesi, Toros Kertenkelesi, Semender türlerinin hepsi ve dahası endemik. Yani sadece Antalya ve çevresinde yaşıyorlar. Antalya semenderini biliyor musunuz ? Bu kentin ismini taşıyor. çok uçsuz bucaksız yerlerde değil. Burada yaşıyor ve nesli tehlike altında. Bu kentin ismini taşıyan, sadece bu bölgelerde yaşamını sürdüren bir canlı habitat kaybından dolayı nesli tehlikede. Nasıl oluyor arkadaş bu iş ? Böyle şey mi olur ? Demeyin. Oluyor. Bizim Hurma tarafından geçerken gördüğümüz o taş ocakları bu habitatın yok olmasına neden oluyor. Çalışması durdurulan bu yerler tekrar faaliyete geçeceğini de biliyor musunuz ?

Anlayacağınız Antalya ya özgü bir canlıya karşı taş ocağını tercih ettiriyorlar bize.

Peki şimdi yaşadığımız yerin değeri sizce ne ?

 

*Herptiller konusunda bilgilendirme ve Antalya semenderi fotoğrafı için Prof. Dr. Bayram GÖÇMEN’e teşekkürler.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir