Ebabil Uçarken Uyuyabilir Mi?

Ebabiller 10 ay durmadan uçabiliyor. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Gerçekten uçarken uyuyorlar mı? #kuşlarhakkında

Ebabiller uçarken yaşamsal faaliyetlerinin çoğunu gerçekleştirirler. Beslenme, üreme ve hatta uyumayı(?) bile gerçekleştiriyorlar. Gökyüzünde bulunan başta sinekler olmak üzere böceklerle besleniyorlar. Ebabiller olmasa şehirlerdeki sinek popülasyonunu düşünemiyorum.

Ebabiller işi biraz daha ileri götürerek havada çiftleşebiliyor. Oxford Üniversitesi Müze Kulesi’ndeki yuvalardaki yavru ebabillerden alınan DNA örneklerinin %4.5’nun yuvalama çiftleri dışındaki erkeklerden olduğu bulunmuş. Bu havada kaçak çiftleşmeyi akla getiriyor. 

Peki ebabiller uzun süreler uçarken nasıl dinleniyor? Ya da nasıl uyuyorlar? Uyku bizler için vazgeçilmez gibi. Hepimiz günde en az 4-5 saat uyuyoruz. Bir gün bile uykusuz kalmak bizleri çok yorgun hale getirebiliyor. Ama bu durum diğer canlılar içinde geçerli mi?

Çoğu zaman yaban hayatında diğer canlıları yorumlarken kendimizle karşılaştırırız. Bu da bizim yaban hayatını anlamamızı zorlaştırmakta ve hatta çeşitli doğa üstü yorumlar yapmamıza neden oluyor.

Max Plank Ornitoloji Enstitüsü Kuş Uykusu Araştırmacısı Niels Rattenvorg Kuşların uyurken aktif olarak kanatlarını çırparken uyuyabileceklerine dair bir kanıt olmadığını belirtiyor. O zaman ebabillerin uçarken uyuyabildiğini söylememiz doğru değil. Fakat

Fakat ebabiller bizim gibi uzun süre uykuya ihtiyaç duymuyorlar. Günlerce uyumadan veya kısa süreli REM uykusu/dinlenmesi ile göçlerine devam edebiliyorlar. Bu dinlenme henüz tam olarak açıklanabilmiş değil.

Uzun süre deniz üzerinde uçabilen Firkateyn kuşları üzerine konumladırılan alıcılar sayesinde onların termal ile 2000 m yüksekliğe çıkıp kendilerini bıraktıklarını ve bu süre içinde 10’ar saniye uyduklarını keşfettiler. Bu durum ebabillerde de olabileceği düşünülüyor.

Ebabiller de aynı şekilde 2000 – 3000 m yüksekliklere çıkıp kendilerini bırakarak 3 saniye uyuduğu/dinlendiği tahmin edilmekte. Bu kısa dinlenmeler sayesinde 10 ay gibi uzun süre göç uçuşları gerçekleştirirler. 

Yaban hayatının davranışları bizden çok farklı olabiliyor. Bu bizde şaşkınlık yaratabiliyor. Ama bu şaşkınlık bilmediğimiz ve yaban hayatından uzak olduğumuz için. Bilim sayesinde onları keşfetmek ve anlamak mümkün.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir