2700 metrede Karlar İçinde Bataklık Kırlangıcı

       Tüm kuşları seviyor olsak da bazı kuş türlerini dış görünüşünden, davranışlarından ve na dirliğinden dolayı daha fazla görmek isteyebiliyoruz.. Benim içinde bataklıkkırlangıçları bu sıralamada yer alıyor. Anatomisi ve renkleri ile oldukça narin görünüşlü bir kuş. Kendisini Aladağlar/Niğde de karlar içerisinde görebileceğim aklımıza gelmezdi.

21.04.2018 yaklaşık 2700 metre yükseklik.

              2700 metrede Karlar içerisinde 10 kadar bataklık kırlangıcı önümüzden havalandılar. Göç esnasında havanın kötü olmasından dolayı buraya inmiş olabileceklerini düşündük. Karlar içinde bataklık kuşunu görmek oldukça güzeldi. Umarım yollarını bulmuşlardır,

Genel olarak en yüksek rakım olarak 2200 metre olduğu kaynaklarda yer verilmiş (1).
Bataklık Kırlangınç’larının Habitat ve Biyolojileri ;
           Küçük koloniler halinde yaşayamlarını sürdürürler. Üreme döneminde sürü deki birey sayısında artış olur. Genelde böceklerle beslenirler havada uçarken böcekleri avlarlar (2). Sürüler halinde birbirlerine yakın olarak yuvalarını küçük adalara, göl kıyısına veya bataklık yakınlarına yakın yaparlar (3).
Yavrular yumurtadan 19 günde çıkarlar. Çıkan yavru bireyler direk olarak koşmaya başlarlar fakat tüylenmeleri yaklaşık 1 ay sürer. Seksüel olgunluğa ulaşmaları ise 1 yılı bulur (3).
Üreme döneminin başladığı mart ayında Asya ve Avrupa ya gelen bireyler havaların soğuması ile eylül ayında daha ılıman Afrika’ya göç ederler (3). Avcıları yuvadan uzaklaştırmak için kendilerini yüksek bir yerden atarak kanadı kırılmış numarası yaparlar (3).
Habitatları genelde açık düz alanlar, seyrek bitki örtüsünde suya yakın yerlerde yaşarlar (4).
Gökçe Coşkun
Kaynaklar ;
http://www.iucnredlist.org/details/22694127/0Davidson, I. and Sinclair, I. (2006) Southern African Birds: A Photographic Guide. Struik Publishers, Cape Town.Burton, M. and Burton, R. (2002) International Wildlife Encyclopedia. Marshall Cavendish, Tarrytown, New York.Del Hoyo, J., Elliot, and Sargatal, J. (1996). Handbook of the Birds of the World. Volume 3: Hoatzin to Auks. Lynx Edicions, Barcelona, Spain.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir