Sony Kuş Fotoğrafçılığı

 
                 Öneriler, gövdeler lensler … Her bir alanda önümüze çıkan binlerce seçenek. Kuş fotoğrafçılığında da durum bu şekilde. Her alanda bazı alışkanlıklar vardır. Öneriler o alışkanlıkla çerçevesinde yol izler. Peki o alışkanlıkların dışına çıkılmaz mı ? Belki de bize yeni bir şeyler öğretir.
 

 
                      Kuş fotoğrafçılığına sony fotoğraf makinesi ile başladım ve sony ile devam ediyorum. Türkiye de sony gövdeleri yaban hayatı fotoğrafçılığında kullanan az. Sony A57 sigma 70 300 APO ile başlayan serüvenim tarihin tozlu sayfalarında kalmış sigma 400 f5.6 larla devam etti. Sigmanın bu lensinin apo olan ve olmayanını ebay den siparişile alıp bir süre kullandım. Bu süreçler af siz kuş fotoğrafı çekmekle geçti diyebilirim. Ankara da ki Ali Usta Sigmaların bir tanesinin AF sini tamir etse de ömrü çok uzun sürmedi. Daha sonrasında A57 yi Sony 70 400 G SSM II ile tanıştırdım. Bu kombinasyon ile oldukça güzel fotoğraflar çektim. Daha sonra birlikteliği sony A77 II ile bozarak oldukça hızlı af ye sahip bir gövde lens uyumu ile devam ediyorum.
 
                     Sony ismini aynasız gövdeler (e mount ) ile son yıllarda fotoğraf ve video alanında oldukça iyi duyurdu. İki kocaman devin arasında pazarda büyük bir parçayı kendine ayırdı. Sony eskilerin efsanesi Minolta yı satın aldıktan sonra sektörde ilerlemeye devam edip şu anki konumuna geldi. Kendi kameralarını ürettiği gibi diğer firmalara da sensör üretimini sürdürmekte. Yani öyle yabancı değil buralara.
 

 
                  Kuş fotoğrafı çekmek için bilmeniz gereken ilk bilgi ekipmanın en son aşama olduğudur. Ekipmana gelene kadar kuşları öğrenmek, onların farkında lığına varmak gerekmekte. Bunu çözdükten sonra ekipman kısmına geçebilirsiniz. Ekipman konusunda da kuşçular titiz davranırlar her zaman. Hızlı, keskin ve yakın görüntüler alabilecekleri ekipmanları seçmek isterler. Sony de bu anlamda bazı noktalarda kuşçulara yardım edebilmekte.
Hangi gövde ve lens markasını tercih ederseniz edin amacınızı asla unutmayın.
 
Tercih yaparken odak uzaklıkları ve gövde sensör boyutlarını göz önünde bulundurun. Çünkü Full Frame bir gövdede 400mm bir objektif kısa kalabilir.
 
Zoom lenslerin fiyatına çok aldanıp prime lenslerin fiyatını sorgulamayın. Zoom lenslerin çoğu en keskin diyafram değeri genelde 8 dir.
 
Bana göre Sony gövde avantaj ve dezavantajları ;
 

 
 
 
 
 
Avantajlar ;
                  Vizörden ve ekrandan tam olarak canlı izleme yapabiliyorsunuz. Bu M modunda hangi ayarlarda ne çekeceğiniz görmek anlamına geliyor.Hızlı netleme ve yüksek FPS çekim değerine sahipler.Optik sabitleme A mount gövdelerin içinde bulunuyor. E mount gövdelerde de Full Framelerin ardından Crop gövde A6500 de 5 eksenli sabitleme bulunmakta. (5 eksenli görüntü sabitleme A Mount lar içerisinde sadece A99 II de bulunmakta.)Video çekim özellikleri oldukça ileri. 1080/120 FPS gibi değerlerde kayıt yapabiliyorlar.Ayarları yönetmek kategori yapmak daha kolay. Bu biraz daha kişisel bir kriter olabilir : )AF hızı oldukça büyüleyici olabiliyor. Aynı AF hızlarını diğer markalar en tepe modellerinde verirken Sony de en alt modelde bile çok hızlı AF yeteneklerine sahip olabiliyorsunuz.
 
Dezavantajları ;
                   Kolay bulunmuyorlar. Emount sonrası bu durum giderek azalıyor. Bilinirlik ve kullanım oldukça artmış durumda. A mount içinse bu kriter yerini koruyor.Batarya çok hızlı bitiyor. Yoğun gün boyu çekimlerinde 2 veya 3 batarya kullanabiliyorsunuz. SLT gövdelerde ISO başarısı aynasızlara göre biraz başarısız kalabiliyor.
Sony A Mount ve E mount ? A mount ve E mount olarak iki seçeneğiniz var . A mount Minolta nın başlattığı lens bağlantı biçimine sahip gövdeleri içeriyor. Bunlar aynalı ve geçirgen aynalı özelliklere sahip. E mount da ise ayna yok. Aynasızlar yani. : ) Son dönemde Sony Aynasız kulvarına büyük yatırımlar ve atılımlar yapmakta. A mount bölümünü biraz unuttu.

       A Mount lensleri çeşitli adaptörler ile e mount da kullanmakta mümkün. AF konusunda biraz düşüş oluşmakta. En sık kullananlar;Sony LA-EA3 ve Sony LA-EA4 
*Adaptörlerle ilgili daha detaylı bilgi : https://gokcecoskun.com/sony-a-mount-to-e-mount-adaptorler/ 

1-Hangi gövdeler var ?
 
Gövde seçeneği eski modelleride dahil edersek oldukça fazla. Fakat güncel ve satışta olan bazı modeller;
 
Sony A77 II- APSC Crop | A – Mount | SLT Geçirgen Ayna
 

           4D Focus sistemiWi-Fi24 MP12 FPS79 Focus Noktası ve bunların 15 i çapraz.Toza ve Suya dayanıklılık.Görüntü sabitleyici
A77 II nin en önemli özelliği Sony nin geliştirmiş olduğu 4D focus sistemi. Özellikle Ultrasonic Motora sahip lensler ile inanamayacağınız hızlarda netleme yapabilmekte. Ben de A77 II ve Sony 70 400 G SSM II kullanıyorum.
 
Bu gövdeyi ;
  • Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II
  • Sony 500mm f/4 G SSM
  • Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2
 ile kullanabilirsiniz.
 
           Sony SSM lensleri tercih ederseniz daha hızlı bir AF ye sahip olurken Sigma ve Tamron da ise daha uzun mesafe elde etme şansınız oluyor. Sony 500 F4 dışındaki diğer lenslerin en keskin değerlerini F8 diyaframda alabiliyorsunuz.

 
Sony A99 II – Full Frame | A-Mount | SLT Geçirgen Ayna
 

           4D Focus 399 Focus Noktası 4K video 5-axis Görüntü sabitleyici 42 MP
Özellik olarak A77 II de ne varsa sahip olup daha fazlasını sunan bir gövde. Rakip Full Frame gövdelere göre özellikleri ile direk ilgi çekiyor.
 
          A Mount ların hepsinde Görüntü sabitleyici bulunmakta. A 99 da ise 5 yönlü olarak bu sistem barınıyor. Aynı aynasız A7 serisi ve A6500 gibi.
 
         Gövde full frame olduğundan dolayı kuş fotoğrafçılığında 400mm yeterli gelmeyebilir. Önerim 400 mm üzeri bir tercihiniz olması konusunda. Tamron bu konuda ekonomik olarak tercih sebebi olabilir.
 
  • Sony 500mm f/4 G SSM
  • Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2
  • Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II
Sony A7, A7R, A9 | Full Frame | E-Mount | Aynasız
 

 
Aynasızlar kuş fotoğrafçılığında oldukça yeniler. Aynasızların diğer alanlarda gösterdikleri güzel sonuçlar kuşçuların ilgisini çekmekte.
 
Kısaca bazı noktalar;
 
        A mount gövdelere göre oldukça iyi ISO performansı sunmaktalar. A7R serisi 42MP iken diğer A7 ve A9 serileri 24MP. Kesme (Crop) yapanlar için bu tercih önemli.Bu seriler diğer APSC aynasızlara göre daha ele oturan fonksiyonları daha fazla olan seriler.
 
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS ; E Mount kuş fotoğrafçılığında kullanılan oldukça keskin bir lens. Odak uzunluğu kısa gelenler Tele Converter (TC) aparatları ile F8 de yine keskin görüntüler elde etmeleri mümkün.
 
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS ; Düşük diyafram değeri ile sony lensler arasında efsaneliği hak edecek bir lens. Özellikle Full Frame de TC ile kullanımı ile güzel sonuçlar verecektir.
 
A-Mount Adaptörler İle;
 
Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II
 
Sony 500mm f/4 G SSM
 
Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2
 
Adaptör ile Sony lenslerin kullanımı beklenildiğinden başarılı. Özellikle kendi lenslerinde AF hızı A Mount u neredeyse yakalıyor.
 
Aynasızlar için diğer markaların lenslerini kullanabileceğiniz adaptörlerde bulunmakta. Fakat bu adaptörler o kadar verimli değil. Canınızı sıkacaktır. Bulaşmamanız en doğrusu.
 
Sony A6500 | APSC Crop | E-Mount | Aynasız

         Aynasız seçenekleri içerisinde crop gövdeler 6xxx serisi ile devam etmekte. Full frame aynasızlara göre daha küçük ve tutuş ergonomisi daha düşük. Kabiliyetleri konusunda ise oldukça yetenikliler. Son çıkan A6500 dikkat çeken bazı özellikleri;
 
        5 eksenli görüntü sabitleme. 4k video kabiliyetleri
6500 sensörünün kabiliyetleri sayesinde ISO konusunda başarılı bir gövde. Yarı geçirgen crop gövdelere göre daha iyi ISO başarısı sunmakta.

2-Lensleri Tanıyalım
 
          Sony Objektif konusunda Minolta yı satın aldığında lens ailesine akıl almaz bir çeşitlilik getirmiş oldu. Şuan da piyasada oldukça efsaneleşmiş Minolta lensler bulunmakta.
 
Bunlardan iki tanesi Minolta – AF 600 F4 APO G HS ve Minolta AF 400 F4.5 HS APO G.Bu iki lensi Ebay’den temin etmek mümkün. Üretim yıllarına rağmen başarılı lensler. Fiyatları da güncel lenslere göre uygun. Ancak AF hızı ve CA(chromatic aberration – mor saçaklanma) konusunda sınıflarının gerisinde kalmakta. Bunun yanında minolta döneminde Sigma ve Tamron nun ürettiği lenslerde mevcut.
 

 
Günümüzde piyasada satılmakta olan lensler ;
 
Sony 500mm f/4 G SSM
 

       Sony bu lensi genel olarak sipariş üzerine gönderiyor. Bu lensin bir örneği fotoğrafta benim emektar a57 birlikte. 
Kalite olarak diğer markaların 500 f4 lerini aratmıyor. Dxomark sonuçlarına göre diğer rakiplerinden bir iki tık önde de görünüyor. 
 
     Sony A mount 1.4 tc ile AF özelliklerini kullanarak bu lensi kullanabilirsiiniz. Ancak Aynasız gövde + La ea adaptör + Sony A 1.4 TC ile bu lens af yapmayı bırakın gövde lensi tanımıyor. Denemelerimizde Kenko 1.4 Mc+ DGX adaptör ise la ea adaptörlerle çok başarılı şekilde çalışıyor.
 
Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II
 

Sunduğu aralık, F8 de verdiği keskinlik ve AF hızı konusunda pek fazla rakibi yok. Toza ve suya dayanıklı olması da oldukça iyi.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2
 
600mm ve F8 keskinliği oldukça güzel. AF hızı birinci versiyonuna göre daha iyi. Zoom lenslerin vazgeçilmezi bokeh kalitesi biraz düşük. Fiyat performans açısından en üstte yer alan lens. Ayrıca lensin 600mm olması Full Frame de kullanmak içinde olanak sağlamakta.
 
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS
 
A mount daki 70 400 ün tahtına gelmiş bir lens. kendisini kullanma şansım olmadı. Fakat duyumlardan sonra Flickr daki fotoğraflarını inceleyince 70 400 den daha iyi bir lens olduğunu anladım. Teleconverter ile f8 değerinde oldukça keskin sonuçlar alması düşük f değerlerinde keskinliğinin iyi olduğunu gösteriyor.
 
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS
 
Diğer rakiplerine göre farklı af sistemi ve iç lens yerleşimi ile dikkat çekiyor. Sony nin ağır toplarından.
Kulandığım Sony A77 II ve A57 gövdelerle Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II lensi fotoğraflarına yukarıdaki fotoğraflar kısmından bakabilirsiniz.
 
Farklı gövde ve lens kombinasyonları ile fotoğraflar ;

Sony A57 | Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II | Yalıçapkını
 

Sony A77 II | Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II | Dikkuyruk
 

Sony A57 | Sigma 400mm f5.6 APO | Flamingo
 

Sony A57 | Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG | Tepeli Toygar
 

Sony A57 | Sony SAL70400G 70-400mm f/4-5.6 G SSM | Kar Serçesi
 

Sony A57 | Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG | Taşçeviren
 

Sony A57 | Sigma 400mm f5.6 APO | Kızıl Kumkuşu
 

Sony A57 | Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II | Şahin
 

Sony A57 | Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II | Taşçeviren
 

Teşekkür ederim.
Gökçe Coşkun
2018
gokcecoskun@mail.com 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir