Ana yurtları buradan uzaklarda olan ve daha çok birinin omzunda veya evlerde karşımıza çıkan papağanlar şehirlerimizde parklarımızda üreyip topluluk oluşturmuş durumdalar. Ülkemizde Yeşil Papağan ve İskender Papağını sürüler halinde özellikle şehir içlerinde karşımıza çıkmakta.
Bu iki tür çevre şartlarına dayanıklı olamalarının dışında sert gagaları sayesinde çevrede bulunan sert kabuklu tohumları kolay bir şekilde kırıp beslenmelerini sürdürebiliyorlar. Bu durumda Şehir içinde özellikle parklar onların habitatı haline gelmekte.
Renkleri ne güzel yeşil yeşil her yerde papağan olsun. Demek doğru mu ?
Tabi ki görüntüleri bakımından hemen ilgi çekici olmaktalar ama habitat ve besin açısından diğer türler ile büyük bir rekabetin oluşmasını sağlıyor. O kadar büyük sürüler halinde hareket ediyorlar ki bazen bir ağacın meyvelerini yeşil papağan olarak verdiğini düşünebiliyorsunuz. Bir keresinde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi kampüsünde 100 den fazla bireyle karşılaşmıştım. En uyanık olan leş kargalarını bile ortamdan kovmuşlardı.
İskender Papağanı Antalya da Üremeye Başladı mı ?
Bugün gözlem için Denizkent/Antalya sahiline giderken oranın köy marketinin sahibi bizi görünce kuşlara mı bakıyorsunuz diye seslendi. Olumlu cevabımız sonrasında bize son iki haftadır evlerinin etrafında mavi üç dört kuşun dolaştığını çok güzel öttüğünü söyledi. Mavi dediğinden hemen aklıma alakarga, saksağan vs olabileceği aklıma geldi. Fakat köy yerinde insanlar bu türlere daha hakim oluyorlar. Bundan dolayı biraz etrafta dolaştıktan sonra merak edip köye gittik. Bizimle iletişime geçen market sahibinin oğlu Murat, arkadaşı Ali ve Murat’ın kardeşi ile köyde epey turladık. Aslında kuşun mavi değil yeşil olduğunu da Murat dan öğrendik. Murat oldukça ilgili olduğundan telefonla videosunu kaydetmişti bile. Bu bir papağandı. Kendileri hemen papağana Su papağanı ismini koymuşlardı bile. : ) Etrafta üç dört bireyin sürekli gezdiğini özellikle ceviz ağaçlarına gelip ceviz yediklerini söylediler. Benimde karşıma cevizi kırıp yerken çıktı. Tek bir birey ceviz ağacında idi. Fotoğrafını çekip bakınca dişi bir İskender Papağanı olduğunu gördüm. Daha önce Antalya da İskender Papağanı kaydı olmamıştı. Yeşil Papağanlara şehir merkezinde bulunan Karaalioğlu Parkı ve Dedeman da görebiliyoruz. Yukarıda bahsettiğim gibi sürüler halinde dolaşıyorlar.
Murat ve Ali nin Papağanı görme hikayeleri : )
Peki nereden geldiler ?
Büyük olasılıkla Denizkent Köy’ünün 2km yakınında bir golf kulübü, 5km uzağında ise beş yıldızlı oteller başlamakta. İskender papağanları bu yerlerden kaçmış olabilirler. Daha düşük bir ihtimal olarak çevrede besleyen birisinin elinden kaçmış da olabilirler.
Bana iskender papağanında rehberlik yapan Murat ın teorisi de papağanları devletin saldığı : )
Yeni bireyler mi yoksa doğada üreyenler mi ?
Ben tek bir dişi bireyi görüp fotoğrafladım. Fakat köydekiler en az dört tane bireyin olduğunu söylüyorlar. Köyde papağanları bilmeyen kalmamış. Gördüğüm kadarı ile çevrelerine karşı oldukça dikkatliler. Bundan dolayı papağanların iki hafta önce geldiğini söylediklerine göre büyük ihtimal iki hafta önce bir yerden yeni kaçmış olabilirler.
Benim fotoğrafını çektiğim dişi bireyin ayaklarında bir halka bulunmamakta. Bu durumda küçük bir ihtimal olsa doğada üremiş olabilecekleri ile ilgili şüphe uyandırıyor.
Asıl aklımıza gelmesi gereken soru yeni veya eski olsalar da eğer dişi bireyin dışında bir erkek birey var ise üreme davranışı gösterip bölgeye yerleşebilecekler mi ? Denizkent Antalya da gözde göç noktalarında bir tanesi . Yakın çevrede tepeli guguk bahar aylarında bulunmakta. İskender papağanlarının bölgede üremeleri bu türler için baskı oluşturacaktır.
Bu sorunun cevabı sonraki Denizkent gözlemleri sırasında iskender papağanlarını izleyip kayıt alarak cevap bulacak. Bakalım Denizkent bir Papağan Köyüne mi dönüşecek yoksa burada bulunan birey/bireyler doğada elenecekler mi ?Gökçe Coşkun
14.01.2018